Kapının Tarihi

İnsanoğlu tarımı keşfetmesi ile tarihi boyunca karşılaştığı en büyük devrimi de yapmış oldu. Tarımın keşfi ile birlikte yerleşik hayata da geçiş yapan insanlar, yaşama şekillerinde de büyük bir değişime şahit oldular. Çadırları bırakıp, kalıcı evlerde yaşamaya, başları üzerinde çatılara alışan insanlar, gizlilik ve güvenlik endişesi ile de başlarda evlerinin girişlerini çatılara yerleştirdiler. Ancak bu durumun yaşattığı zorluklar neticesinde, tarih boyunca belki de en az değişime uğramış olan insan icadı ortaya çıkmış oldu. Kapı.

B91278D1 FC85 482F 98BC 12E89643BB7D

İnsanların kendilerini ve ailelerini hem korumak, hem de gizlilik konusunda sorunları gidermek için ortaya çıkardığı kapılar, tarih boyunca çalışma şekilleri bakımından neredeyse hiç değişim göstermedi. Hatta malzeme konusunda da binlerce yıldır ahşap temelli malzemeler kullanıldı. Bu alışkanlık, insan DNA’sına öylesine köklü bir şekilde işledi ki, bunca teknolojik gelişmenin sonrasında dahi hala daha evlerimizde kullandığımız kapıların büyük çoğunluğu ahşaptan oluşmakta.

 

Tabii ki insanlık tarihi boyunca kapılar sadece küçük aileleri korumak için geliştirilmedi. Zaman içerisinde şehirleri, ülkeleri, kralları ve nice önemli olguyu korumak için ana güvenlik örneklerinden biri haline geldi. Öyle ki bu güvenlik kapılarını aşmak için harp mühendisliğinde nice gelişmeler yaşandı. Bu gelişmelerden en büyüğü ise kuşkusuz İstanbul’un fethinde kullanılan devasa şahi toplarıydı. Yani bir kapıyı aşmak için gemiler karadan yürütüldü, teknoloji çağ atladı, dünya tarihi ise yeni bir çağa geçiş yaptı.

 

Kapılarla ilgili olarak tarihteki ilk kayıtlar ise antik Mısır’da bulunabilmekte. Mısır’ın antik mezarlarında duvarlara işlenen yazıtlarda gösterilen tekli ve çiftli kapılar, kapının yazılı tarihinin ilk örnekleri olarak kabul ediliyor. Bu yazılarda gösterilen kapıların tamamı ise ahşap malzemeden yapılmış olarak betimleniyor. Antik Mısır halkının kapıları yazıtlarına yerleştirmesinin sebebi olarak ise arkeologlar bu kapıların Mısır halkı için dini birer unsur olabileceğinin altını çiziyor. Kim bilir belki kapılar onlar için ölüm sonrası yaşama açılan bir simge olarak kabul edilmiş olabilir.

 

Antik Yunan ve Antik Roma medeniyetlerinde ise kapı çeşitleri hayli fazlaymış. Tek, çift, üç ve hatta dört kanatlı kapıların yanında, katlanabilir kapılar ve kayan kapılar da kullanılmış. Genellikle ahşaptan yapılan kapılarda, zenginliğe bağlı olarak bronz kaplama, hatta yer yer altın kaplama da yapılmış. Özellikle SS Cosmas and Damianos kilisesinin som bronzdan yapılmış olan kapıları, arkeoloji tarihinin en ilgi çeken eserlerinden biri olarak tarihe adını yazdırmış durumda.

 

Tarihin ilk otomatik kapısı ise İskenderiyeli Heron tarafından milattan sonra 1. Yüzyılda yapılmış. İlk ayak sensörlü otomatik kapı ise İmparator Yang of Sui tarafından Çin’de üretilmiş. İmparator bu otomatik kapıyı kendi özel kraliyet kütüphanesi için yaptırmış ve bugün gördüklerimiz gibi olmasa da kapı teknolojilerinde büyük bir atılım yapmayı başarmış.

 

Kapıları bronz plakalar ile güçlendirme işlemi ise ilk olarak İstanbul’daki Aya Sofya’da uygulanmış. Uygulanan bu işlem sayesinde ahşap kanatlar zamana karşı dimdik ayakta durabilmiş ve hem güvenlik hem de sağlamlık konusunda yeni bir adım atılmış.

 

Milattan sonra 1100’lerden itibaren ise kapı teknolojilerinde ciddi bir yeniliğe gidilmemiş. Belki de 1000 yıla yakın bir süredir temelde aynı teknolojiye ve işleve sahip kapılar kullanmaya devam etmiş, hem gizliliğimizi hem de güvenliğimizi sağlamışız. Modern zamanlarda kapılar konusundaki en büyük değişim ise çelik kapıların yaygınlaşması olmuş. Özellikle Türkiye gibi apartmanların yoğun olarak kullanıldığı ülke ve bölgelerde, hırsızlığa karşı sağlam bir koruma sağlayan çelik kapılar, evlerimizi korumak için aldığımız ilk önlem olarak karşımızda duruyor. Ancak evlerimizin içinde ise yine tarihi binlerce yıl öncesine dayanan ahşap temelli kapılar kullanmaya devam ediyoruz.

 

Greendoor ise kapı teknolojilerinde tasarımsal anlamda yeni bir çağ başlatan 3D Melamin serisi ile bu tarihi bir adım öteye taşımayı başardı. Çizilmez yüzeye sahip olan Melamin malzemesinde, özel bir teknik kullanarak 3D detaylar eklemeyi başaran Greendoor, bu sayede hem Melaminin şıklığını ve işlevleselliğini korudu, hem de standart kapılar gibi şık gözükmesini sağladı.

Yorum Yap

WeCreativez WhatsApp Support
Greendoor'a Hoşgeldiniz. Ürünlerimiz hakkında bilgi almak isterseniz buradayız.
👋 Yardım İster misiniz?